Stress bij de kat

Stress is niemand vreemd en hoort ook bij het leven. Een beetje stress is ook helemaal niet erg, maar is een natuurlijke reactie en heeft zelfs een duidelijke functie. Pas als het stresslevel te hoog oploopt of te lang aanhoudt, wordt het problematisch en kunnen klachten ontstaan.

Wanneer is er sprake van stress bij de kat?

Niet alleen mensen kennen stress, maar onze huisdieren zeker ook. Het lastige is dat dieren soms een andere manier hebben om stress te uiten, als ook om dit te verwerken. Zeker katten staan erom bekend dat stress tot fysieke problemen kan leiden. Het is daarom belangrijk dat we stress bij katten herkennen en de mate & duur van stress tot een minimum beperken. Pas als een kat chronisch stress heeft, wordt dit ongezond.

De oorzaken voor stress bij de kat kunnen zeer uiteenlopend zijn; denk aan spanning in huis, afwezigheid van de eigenaar, met teveel katten samenleven, maar ook verveling. Sommige katten ervaren al stress als de kattenbak verplaatst wordt of de loodgieter is langs geweest voor een lekkende kraan. 

Uiting van stress bij de kat

Katten hebben verschillende manieren om stress te uiten. Hierbij valt te denken aan het likken van de bek, zichzelf uitschudden of trillen, gapen of met de bek open ademen.

Als deze stress te lang aanhoudt, dan kunnen katten ook fysiek ziek worden. Klachten zoals diarree, afwijkend gedrag (zichzelf kaal likken, eten van gekke dingen of staartjagen) en plasproblemen zijn veel gehoorde problemen bij de dierenarts. Hierbij moet niet alleen het symptoom bestreden worden, maar ook aandacht worden besteed aan de onderliggende oorzaak, de stress.

Hoe gaat een kat om met stress?

Van katten weten we dat omgaan met stress ook iets is wat ze moeten leren in de socialisatieperiode. Dit is de periode tot een week of 8, vaak nog in het nest bij de moederpoes. Het kitten leert in deze periode omgaan met allerlei gebeurtenissen en prikkels. Als in deze socialisatie iets misgaat, kan de kat daar de rest van zijn leven onder te lijden hebben.

Een kat houdt van voorspelbare situaties. Weten wat, wie, wanneer doet en hier controle over hebben. Als dit niet het geval is, kan stress ontstaan.

Korte termijn stress

Zoals eerder beschreven hoeft een beetje stress geen probleem te zijn, het is een volledig natuurlijke reactie die ook een doel dient. Als ergens gevaar dreigt dan kan een stress respons en de adrenaline die hierbij vrijkomt ervoor zorgen dat een kat met een gebroken poot toch nog in veiligheid kan komen. Stress zet een dier ook op scherp, als er bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie dreigt. Er zijn echter ook situaties waarbij het lichaam een stress respons oproept, zonder dat deze nodig of efficiënt is. Op dat moment ervaart ene kat wel de nadelige gevolgen en het onrustige gevoel, maar levert dat niks op.

Bezoek aan de dierenarts

Een mooi voorbeeld van stress bij de kat zonder dat dit een doel dient is voor sommige katten een bezoek aan de dierenarts. In het reismandje, mee in de auto en dan nog even wachten in de wachtkamer tot je aan de beurt bent, waar allerlei spannende luchtjes hangen en nog een blaffende hond ineens voorbij loopt. Voor een kat in de spreekkamer staat, kan het stresslevel al redelijk hoog zijn en dan moet het onderzoek nog beginnen! In dit geval dienst stress ook geen doel en vertroebelt het zelfs de uitkomst van het lichamelijk onderzoek, omdat gestresste katten pijn minder goed aangeven, vanzelf een versnelde hartslag en verhoogde bloeddruk hebben en in sommige gevallen het onderzoek niet eens meer toelaten. 

Niet alleen voor het welzijn van uw kat, maar ook voor het uitvoeren van ons onderzoek, is er ons dus alles aan gelegen een bezoekje aan de dierenarts zo stressvrij mogelijk te maken!

Geen stress voor uw kat bij de dierenarts

Een bezoek aan de dierenarts begint al met de reis er naar toe. In sommige gevallen vindt een kat het reizen al zo spannend, dat een visite aan huis plannen, veel minder stress geeft. Hiervoor beschikken wij zelfs over speciale ‘mobiele dierenarts’ dagdelen, waarbij we tegen een gereduceerd tarief visite kunnen rijden voor een consult aan huis. 

Er zijn ook manieren om het bezoek aan de praktijk zo stressvrij mogelijk te laten verlopen. Zorg bijvoorbeeld dat uw kat gewend is aan het reismandje, door deze geregeld in de woonkamer te zetten of er soms wat lekker eten in aan te bieden. Door het mandje niet pas net voor vertrek tevoorschijn te halen, associeert uw kat hem niet direct met de dierenarts. Zorg zeker op warme dagen dat uw kat het ook niet te warm krijgt in het mandje, ook hitte kan tot stress leiden!

Eenmaal op de praktijk doen wij er alles aan de stress verder zoveel mogelijk te beperken. We doen ons uiterste best ons aan de planning te houden, zodat u niet onnodig hoeft te wachten. Ook hebben we een aparte kattenhoek ingericht, met een zogehete ‘kattenparkeerplaats’. Hier staat uw kat iets hoger van de grond, zodat hij/zij geen last heeft van passerende honden. Uiteraard kunt u ook buiten of in de auto wachten tot u aan de beurt bent, dan kunt u vanuit daar direct doorlopen de spreekkamer in.

Kattenspreekuur

Tegenwoordig bieden wij ook de mogelijkheid om uw afspraak op een speciaal ‘kattenspreekuur’ te plannen. Op woensdagmiddag van 15.00-16.30 plannen we enkel afspraken voor katten, uiteraard spoedgevallen uitgezonderd, deze laten zich nu eenmaal niet plannen! Daarnaast maken we de omstandigheden voor uw kat zo aangenaam mogelijk in de spreekkamer, onder andere door een zacht kleedje als ondergrond te gebruiken en gebruik te maken van kalmerende feromonen.

Vragen over het kattenspreekuur, of wilt u een afspraak maken? Bel gerust naar 0318-416500.