Diagnostiek en behandeling

  • Cardiografie en ECG
  • Cat Friendly Clinic
  • Echografie
  • Endoscopie
  • Laparoscopische sterilisatie
  • Paraveterinair consulten
  • Röntgengrafie
  • tooth Tandheelkunde

Cardiografie en ECG

Hartproblemen komen helaas regelmatig voor bij huisdieren. Heeft uw dier een hartruis, een afwijkend hartritme, verminderd uithoudingsvermogen, flauwtes of benauwdheid? Dit kunnen verschijnselen zijn van een hartprobleem. Vaak is verder onderzoek nodig om er achter te komen wat het probleem is en hoe we uw dier het beste kunnen helpen.

Een keer per week is dierenarts Sietske Kranendonk bij ons op de praktijk aanwezig. Zij heeft zich verdiept in de cardiologie en pulmonologie, wat betekent dat ze veel kennis heeft van hart- en longziekten bij honden en katten. Sietske Kranendonk kan hartecho’s en hartfilmpjes (ECG) maken en beoordelen, en kan zo bepalen hoe uw dier het beste ondersteund kan worden.

Cat Friendly Clinic

Een bezoek aan de dierenarts is voor de meeste katten erg stressvol. Bij Bosweide Dierenartsen vinden we het belangrijk dat we zoveel mogelijk doen om die stress te verminderen. Onze praktijk heeft het Cat Friendly Gold certificaat.

Lees verder

Echografie

Wanneer het lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek nog geen duidelijke diagnose oplevert, kan er een echo gedaan worden. Met een echoapparaat kunnen organen in de buik in beeld worden gebracht, zoals de blaas, de lever, de maag, de nieren, etc. Ook kan een echo gebruikt worden om te zien of een dier drachtig (zwanger) is. De meeste dieren laten het echo onderzoek goed toe terwijl ze wakker zijn. Als een dier het erg spannend vindt, kan er een sedatie gegeven worden.

Naast de organen in de buik kan er ook een echo van het hart gemaakt worden. Een hartecho wordt gedaan wanneer er vermoed wordt dat een hart niet meer goed werkt, bijvoorbeeld omdat er een hartruis gehoord is.

Endoscopie

Een endoscoop is een dunne slang met daarin een camera. Heeft een dier bijvoorbeeld een vreemd voorwerp gegeten of is een dier chronisch aan het braken? Dan kan het handig zijn om met een camera te gaan kijken in bijvoorbeeld de neus, keel, slokdarm, maag of luchtpijp. Met behulp van de endoscoop kunnen ook vreemde voorwerpen verwijderd worden of kunnen er biopten genomen worden van afwijkend weefsel voor verder onderzoek.

Laparoscopische sterilisatie

De sterilisatie van (grote) teefjes kan bij ons ook laparoscopisch (via een kijkoperatie). Bij een laparoscopische sterilisatie worden er 3 kleine gaatjes gemaakt. Door 1 van deze gaatjes gaat een camera naar binnen, waarmee we in de buik kunnen kijken. De andere 2 gaatjes zijn voor het instrumentarium, waarmee we de eierstokken kunnen verwijderen.

Bij een traditionele sterilisatie wordt er 1 grote snede gemaakt, gaan we met onze handen de buik in en moeten we meer aan de eierstokken trekken om goed zicht te hebben.

De voordelen van een laparoscopische sterilisatie zijn: minder pijn na de operatie, sneller herstel en een kleinere kans op complicaties.

Wilt u weten of een laparoscopische sterilisatie bij uw hond kan? Dan kunt u contact met ons opnemen.

Paraveterinair consulten

Voor sommige consulten is het ook mogelijk een afspraak te maken bij een van onze paraveterinairen (dierenartsassistenten). Bij onze paraveterinairen kunt u o.a. terecht voor:

- De begeleiding van chronisch zieke dieren, zoals dieren met diabetes.

- Bloeddrukmetingen.

- Afvalbegeleiding, gewichtscontrole en voedingsadvies.

- Begeleiding bij de dracht (zwangerschap) van honden.

- Advies over de aanschaf van een nieuwe pup of kitten.

- Pup puberconsulten.

- Gebitscontrole.

- Nagels knippen.

Voor het maken van een afspraak voor een paraveterinair consult kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen. Er wordt dan samen met u bekeken of de afspraak bij een paraveterinair mogelijk is, of dat het toch verstandig is een afspraak te maken bij een van de dierenartsen.

Röntgengrafie

Helaas kunnen we met onze ogen niet de binnenkant van dieren bekijken, terwijl we soms wel willen weten wat daar gebeurt. Met röntgenfoto’s kunnen delen van de binnenkant in beeld worden gebracht. We maken bijvoorbeeld röntgenfoto’s als we een gebroken bot vermoeden, als een dier mogelijk een vreemd voorwerp gegeten heeft of om de longen in beeld te krijgen. En is uw hond of kat drachtig (zwanger)? Dan kan er in het laatste stadium van de dracht gekeken worden hoeveel pups of kittens er in de buik aanwezig zijn.

Ook hebben we een dentaal röntgenapparaat, waarmee we röntgenfoto’s van het gebit kunnen maken.

tooth Tandheelkunde

Bij de jaarlijkse controle wordt ook altijd het gebit goed bekeken. Een gezond gebit is ook voor onze huisdieren belangrijk. Gebitsproblemen kunnen namelijk pijnlijk zijn en zorgen voor een vieze geur uit de bek.

Onze praktijk beschikt over een speciale tandheelkundige ruimte. Hier staat een tandheelkundige unit, waarmee we gebitsreinigingen en extracties (het trekken van tanden) kunnen doen. Ook hangt hier een dentaal röntgenapparaat, waarmee we röntgenfoto’s van het gebit kunnen maken.