De oude kat

Alle dieren verdienen onze zorg en aandacht, maar de kat op leeftijd heeft zeker wat extra zorg nodig. Op de praktijk noemen we ze vaak liefkozend en vol respect ‘oude gebakjes’. Net als mensen op hun oude dag, komen ook voor katten de jaren met gebreken en daar moeten wij rekening mee houden.

Oude katten kunnen wat stijf worden. Bij honden is dit een vaak erkende aandoening, bekend onder de term ‘artrose’, oftewel gewrichtsslijtage. Bij katten wordt deze diagnose veel minder vaak gesteld, helaas vaak ten onrechte. Een kat die niet meer op de kast kan springen, minder graag naar buiten gaat, of meer ligt en slaapt, heeft vaak meer onder de leden dan enkel de ouderdom waar we geneigd zijn het onder weg te schrijven.

De artrose kan worden vastgesteld middels lichamelijk onderzoek en eventueel bevestigd worden met röntgenfoto’s. De artrose is helaas niet te verhelpen maar met de juiste ondersteuning van dieet, voedingssupplementen en/of pijnstillers kan het proces van arthrose vertraagd worden en de kwaliteit van leven drastisch vooruit gaan.

Het gebeurt geregeld dat een eigenaar niet in de gaten heeft dat er iets met zijn kat aan de hand is en wij toch arthrose vaststellen. Als de eigenaar vervolgens zijn kat gaat behandelen, merken ze een wereld van verschil en zien dan pas het bewijs dat er ook echt iets aan hun kat mankeert.

Loopt uw kat dus minder graag, slaapt ze meer of merkt u ander afwijkend gedrag, wat in uw ogen misschien volledig past bij ouderdom, schroom dan niet om toch even contact op te nemen met uw dierenarts.

Een andere aandoening die met name de kat op leeftijd treft is nierfalen. In een vroeg stadium zijn hierbij vaak nog geen klachten waarneembaar. Pas later kunt u merken dat de kat meer gaat drinken en plassen, soms minder eetlust krijgt of gaat braken, een doffe en plukkerige vacht krijgt of zelfs gaat braken.

Bij nierfalen geldt dat de kans op succes van de behandeling grotendeels afhankelijk is van het stadium van ingrijpen. Bij een kat die nog klachtenvrij is, is de prognose vele malen beter dan wanneer deze klachten er wel zijn. Een heel simpel screenend onderzoek is een urine-check. Deze urine wordt oa gecontroleerd op eiwitverlies (door beschadigde niercellen), suiker (voor eventuele suikerziekte) en het soortelijk gewicht (wat ons vertelt hoe goed de nieren in staat zijn de urine te concentreren). Dit simpele onderzoek helpt ons enorm in een vroegtijdige opsporing van nierfalen, zonder dat het uw kat ook maar enigszins belast.

Mochten er afwijkingen uit het urine-onderzoek komen, of het onmogelijk zijn urine te verzamelen, dan kunnen we bloed afnemen om de nierfunctie precies te bepalen. Met de juiste behandeling kan de ziekteverloop vertraagd worden en uw kat veel langer klachtenvrij door het leven gaan.

Helaas zijn katten slechte tandenpoetsers. Waar het bij de hond nog wel wil lukken het tandenpoetsen aan te leren, is dit bij veel katten een uitdaging.

Aangezien onze huiskatten steeds langer leven, wordt er ook steeds meer van het gebit gevraagd. Wij zien bij oudere katten dan ook vaak tandsteenproblemen. Dit tandsteen kan leiden tot tandvleesontstekingen en zelfs tot rottende kiezen. Deze vieze bacteriën kunnen zelfs in de bloedbaan komen en daarmee nog tot veel meer problemen leiden, zoals nier- en hartfalen.

Als het zover komt is een gebitsbehandeling nodig, waarbij vaak één of meerdere kiezen getrokken moeten worden. Liever zijn wij dit voor, door geregeld het gebit te controleren op tandsteen. Als dit tijdig verholpen wordt, kan het gebit gespaard worden en de kat met een gezond gebit van zijn oude dag kan genieten.

Zoals u ziet zijn er vele aandoeningen waar de oudere kat last van kan krijgen. Gelukkig is dit lang niet altijd het geval, maar het is geen gek idee om eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse vaccinatie en check up, hier even de aandacht op te vestigen. Het meenemen van wat urine ter controle, het eet-, drink- en plasgedrag monitoren en de kat een keer extra wegen kunnen al veel informatie verschaffen, zonder dat dit enige belasting voor de kat vormt.

Mocht u vragen hebben over uw kat of meer willen weten over de mogelijkheden van dit onderzoek, dan kunt u altijd contact opnemen. Leeftijd komt misschien met gebreken, maar dat wil niet zeggen dat u niet samen met uw kat kunt genieten van een mooie oude dag.