10 tips voor de feestmaand

Voor de meeste mensen is de decembermaand een heerlijke feestmaand om al lang naar uit te kijken. Gezellig samenkomen met vrienden en familie, lekker eten, goede wijn en veel gezelligheid. Onze huisdieren ervaren de decembermaand helaas nog weleens anders. Drukte en onrust in huis en buiten vuurwerk dat al vanaf begin december aan het knallen is maken het er voor onze huisdieren niet altijd makkelijker op. Bij deze 10 tips om de feestdagen ook voor uw huisdier, of het nou een hond, kat, konijn of ander dier betreft, zo aangenaam mogelijk te maken. En dat maakt uiteindelijk ook onze feestdagen nog een stukje plezieriger!

1. Giftig

Ook de decembermaand heeft weer zijn specifieke dingen om alert op te zijn. Denk hierbij aan de kerstster en de naalden van de kerstboom, want deze zijn giftig! Let erop dat de etensbak niet direct onder de kerstboom staat, waardoor de naalden in de voerbak kunnen vallen. Zorg dat uw konijnen en knaagdieren niet aan de stam kunnen knagen.

2. Kerstdecoratie

Het lijkt misschien wat ouderwets, maar niks wat de kerstlichtjes zo goed tot hun recht laat komen als engelenhaar. Hier zit echter veel glasvezel in wat problemen kan geven bij uw huisdier. Ook kerstballen of ander decoratiemateriaal met haakjes eraan, kunnen heel erg uitnodigend zijn voor uw huisdier om mee te spelen, maar problemen geven als ze dit in de bek nemen of zelfs opeten.

3. Chocolade

Chocolade is uiteraard het hele jaar door giftig voor huisdieren. In de decembermaand lijkt chocolade ineens overal op te duiken en uw huisdier uit te dagen tot ondeugd. Met name pure chocolade, met veel cacao, is giftig. Berg dit dus altijd goed op en zorg ervoor dat ze er niet bij kunnen komen.

4. Kliekjes

Na zich het hele kerstdiner ingehouden te hebben, kijkt uw hond na het kerstdiner toch wel erg zielig naar het bord met restjes. Zeker de kippen- en ander gevogelte restjes zijn onweerstaanbaar. Vaak zijn ze zo lekker, dat honden ze met botje en al opeten, wat weer voor problemen in de slokdarm of darmen kan leiden. Hoe verleidelijk ook… dan toch maar beter een lekker hondenbot voor ze halen!

5. Knallende kurken

Afgeteld tot 0.00 en laat de kurken maar knallen! Zorg alleen wel dat u daarna de kurk ook even terugzoekt, zodat uw huisdier u niet voor is. Geef ze ook beter niet als leuk speeltje aan de kat, want het opeten van kurk kan ook weer (verstoppings)problemen geven.

6. Lichtpuntje

In de winter wordt het in de ochtend laat licht en in de middag vroeg donker. Dat betekent vele uitlaatrondjes in het donker. Zorg dat je huisdier voor weggebruikers goed zichtbaar is, bijvoorbeeld met speciaal reflecterende bandjes voor de kat of lampjes die je op de halsband/tuigje van de hond kunt bevestigen.

7. Vuurwerk cd

Voor veel mensen is het een knallende manier om het nieuwjaar in te luiden, maar voor de meeste dieren is het een grote angst; vuurwerk. Al dagen, soms zelfs weken van te voren schrikken de dieren op bij iedere knal, durven niet mee naar buiten of rennen in paniek weg als er een onverwachtse knal komt. Laat je huisdier ruim voor Oud en Nieuw wennen aan de knallen, zodat er zo min mogelijk negatieve associatie ontstaat. Een goede manier om dit te doen is door een vuurwerk cd aan te schaffen en deze thuis in de vertrouwde omgeving, met u erbij, af te spelen. Begin zachtjes en beloon uw huisdier intussen met af en toe iets lekkers. Zet de cd steeds een beetje harder, zodat de reactie op de knallen minder heftig wordt. Werkt dit onvoldoende, dan is er bij ons ook nog specifieke angstverminderende medicatie te verkrijgen. Voor deze mogelijkheden kunt u het beste even bellen naar de praktijk op 0318-416500.

8. Afleiden

Laat een angstig dier met Oud en Nieuw niet alleen thuis. Sluit deuren, ramen en gordijnen en zet wat achtergrondmuziek op. Soms helpt het je huisdier af te leiden met een leuk speeltje of wat lekkers te eten. Blijf bij je huisdier, maar voorkom dat je voor hem bevestigt dat het ook echt eng is. Dus wel steunen, maar niet troosten. Ook straffen van angstig gedrag of ongelukjes, die als gevolg van de angst kunnen gebeuren, kunt u beter niet doen, omdat dit hem alleen maar angstiger maakt.

9. Safety first

Ook een angstige hond zal toch even buiten zijn behoefte moeten doen. Laat een hond nooit los als hij bang is voor knallen. Eén keer schrikken en hij kan van angst wegrennen en niet terug durven komen. Ook honden die niet angstig zijn, maar juist nieuwsgierig naar vuurwerk kan je beter aangelijnd houden, zodat ze niks in hun bek nemen of met de neus in brandend vuurwerk duiken.

10. Konijnen, knaagdieren en vogels

Ook voor deze huisdieren kan de jaarwisseling erg spannend zijn. Het kan helpen ze even een dagje binnen te zetten, waar de knallen minder hard zijn en de geur van vuurwerk minder sterk. Ook een goede verstopplek zullen deze vluchtdieren erg waarderen. Leg bijvoorbeeld een deken over het hok, die gelijk het geluid wat verder dempt.

Mocht u nog vragen hebben over bovenstaande tips of gericht advies willen voor uw eigen huisdier, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Tot slot wensen wij u graag allemaal een mooie afsluiting van 2017 en een frisse, gezonde start van 2018. Maak er voor u en uw huisdier een prachtig jaar van!