Vuurwerkangst bij kat en hond

Hopelijk heeft uw hond of kat totaal geen last van het vuurwerk en kunt u samen genieten van een mooie jaarwisseling. De meeste huisdieren genieten niet van een knallend Nieuwjaar. Er zijn veel dieren die erg kunnen schrikken of zelfs in paniek raken van vuurwerk. Niet alleen het geluid, maar ook de geur kan deze reactie al opwekken. Meestal geeft uw huisdier gedurende de dag al signalen af dat hij/zij niet helemaal op zijn/haar gemak is. Zich verstoppen, ineengedoken zitten, piepen of blaffen, niet naar buiten durven of in een enkel geval zelfs in huis plassen zijn allemaal uitingsvormen van deze onrust. Het is verstandig om tijdig in actie te komen bij vuurwerkangst, zodat u niet tijdens de jaarwisseling met een huisdier in paniek zit.

Wat belangrijk is, is om te proberen te voorkomen dat uw huisdier erg schrikt van vuurwerk. Probeer uw katten bijvoorbeeld binnen te houden (als zij hieraan gewend zijn) en laat uw hond uit op een rustige plek waar minder kans is dat hij/zij schrikt van vuurwerk. Laat uw hond het goede gedrag afkijken van een hond die niet angstig is, zodat hijzelf ook kalmer blijft. Laat uw huisdier op zijn favoriete plekje en laat hem/haar niet alleen op oudejaarsavond.

Er zijn een aantal opties om vuurwerkangst bij honden en katten te verminderen.

Ondersteuning bij vuurwerkangst

Honden en katten met vuurwerkangst zijn te trainen om hun angst te verminderen. Dit kan door ruim van te voren (min. 2 maanden) te beginnen met trainen op geluiden m.b.v. speciale vuurwerkgeluiden CD. Dit dient rustig opgebouwd te worden en gecombineerd met een positieve associatie. Het doel is dat een knal geen angstreactie meer opwekt. Deze training is eventueel te ondersteunen met onderstaande medicijnen/voeding.

Ter ondersteuning van honden en katten die stressgevoelig zijn, is er een speciaal dieet op de markt gebracht. Door toevoeging van bepaalde vitamines en eiwitten die op hersenniveau een rustgevend effect hebben, zorgt deze voeding ervoor dat uw huisdier beter om kan gaan met de stress. Dit voer dient 2-3 maanden gegeven te worden om een optimaal effect te bereiken.

De afgelopen jaren hebben wij goede resultaten gezien bij gebruik van het voedingssupplementen. Deze voedingssupplementen bevatten stoffen die de angstreactie afzwakken. Ook dit product dient ongeveer 2 maanden gebruikt te worden voor het gewenste effect bereikt wordt.

Bij katten kan een Feliway verdamper helpen. Dit is een stekker voor in het stopcontact waardoor er feromonen afgegeven worden. Mensen merken daar niks van, maar op katten hebben deze feromonen een rustgevend effect.

Angstremmende medicatie

Voor honden en katten met een extreme vuurwerkangst kunnen bovenstaande middelen onvoldoende zijn. Het is mogelijk diergeneesmiddelen in te zetten bij huisdieren met extreme angst. Deze middelen kunnen echter bijwerkingen hebben. Neem contact op met de praktijk voor meer informatie over passend advies bij uw huisdier. Ook kunnen we u dan via de e-mail een informatiebrief sturen met nog wat uitgebreidere informatie voor de hond of kat, inclusief tips hoe met de angst om te gaan tijdens Oud en Nieuw.