Een stralende lach

Februari is de ‘Maand van het gebit‘. Wij nodigen u en uw huisdier graag uit voor een gratis gebitscontrole. Zo kan uw hond, kat of konijn op een rustige en ontspannen manier wennen aan een gebitsinspectie. Daarnaast hopen we eventuele problemen zo vroeg mogelijk op te sporen of zelfs te kunnen voorkomen. Een goede gebitsverzorging is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Daarom presenteren wij bij de start van de ‘Maand van het gebit’ een aantal bijzondere patiënten.

Tandsteen, een serieus probleem

Een probleem dat we vaak zien bij oudere honden en katten is tandsteen. Dit kan voorkomen op de snijtanden en hoektanden, maar nog vaker zien we het op de grote kiezen achterin de bek. Als eigenaar heb je hier nauwelijks zicht op bij je huisdier, maar de dierenarts zal om deze reden altijd de gehele bek nakijken en ook de achterste kiezen controleren. Tandsteen kan in sommige gevallen voorkomen worden door de tanden van uw huisdier te poetsen. Ook zijn er speciale kauwstaafjes of andere hulpmiddelen om de groei van bacteriën in de mond van uw hond of kat (die tandplaque veroorzaken) zoveel tegen te gaan. Als er eenmaal tandsteen ontstaan is, kan dit leiden tot tandvleesontsteking, wat pijnlijk is en tot slecht eten kan leiden. Daarnaast kunnen de bacteriën vanuit de bek dan ook in de bloedbaan komen en problemen geven bij andere organen, zoals de nieren en het hart.

Tandsteen verwijderen

Het is erg belangrijk tandsteen te verwijderen. Hiervoor moet de hond of kat onder narcose gebracht worden. Soms zijn de tanden en kiezen zo erg aangetast door het tandsteen dat er elementen getrokken moeten worden. Maar als er op tijd wordt ingegrepen is een goede schoonmaakbeurt voldoende. Na het verwijderen van de grote stukken tandsteen, wordt het gebit behandeld met een ultrasoon trilapparaat, wat ook de laatste restjes tandsteen verwijdert. Tot slot wordt het gebit gepolijst waardoor het er weer mooi en gezond uitziet. Nu is het zaak het gebit schoon te houden. Hiervoor geven wij altijd uitgebreide poets- en verzorgingstips mee. Als u twijfelt over de gezondheid het gebit van uw hond of kat, aarzel dan niet om dit eens door ons te laten controleren!

Knaagdieren en konijnen

Niet alleen honden en katten hebben gebitsproblemen, ook knaagdieren en konijnen zijn ermee bekend. Bij deze dieren groeien de tanden en kiezen levenslang door. Sluiten de elementen niet goed op elkaar aan, dan slijten deze bij het kauwen onvoldoende of scheef af. Ook voeding kan een rol spelen in het niet goed afslijten van het gebit. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld haken op de kiezen ontstaan, die beschadigingen geven aan de slijmvliezen in de bek en pijn veroorzaken. Hierdoor kan het dier stoppen met eten, wat bij konijnen en knaagdieren een serieus probleem is. Eet uw konijn of knaagdier niet meer, neem dan direct contact met ons op.

Hetzelfde probleem kan zich voordoen bij de snijtanden, die hierdoor erg ver door kunnen groeien. Deze tanden worden dan ‘olifantstanden’ genoemd (snapt u waarom?). Dit maakt het voor het konijn erg moeilijk om zijn eten op te pakken. Deze tanden kunnen geslepen worden, maar het probleem zal op termijn (door het doorgroeien van de tanden) altijd terugkeren. In sommige gevallen is het daarom nodig deze tanden te trekken, zoals op de foto’s te zien is. Omdat door het trekken van de onderste snijtanden, de boventanden helemaal niet meer afslijten, worden deze ook getrokken. Het is verbazingwekkend hoe goed konijnen zich redden zonder deze snijtanden. Na de operatie nog even wakker worden in de warme couveuse met wat extra zuurstof en daarna snel weer lekker eten!

Controleer het gebit van uw dier regelmatig

Gebitsproblemen komen veel voor bij uw huisdieren, dit is nog maar een kleine greep uit de vele voorbeelden die wij in onze praktijk tegenkomen. Heeft u het idee dat uw huisdier problemen heeft met zijn gebit, of wilt u het graag eens laten controleren? Kom dan gerust bij ons langs. In februari, tijdens de maand van het gebit, is deze controle zelfs gratis!