Artrose

Artrose

Een hond die in de ochtend stijf uit de mand komt of een kat die de vacht minder goed verzorgd; vaak worden dit soort kwaaltjes weggeschoven als iets wat hoort bij ouderdom. Dit kan echter ook wijzen op artrose. Dit is een ontsteking in de gewrichten die pijnlijk kan zijn. Gelukkig kunnen we dieren met artrose ondersteunen, waardoor ze langer een goede kwaliteit van leven houden.

Wat is artrose

Bij artrose is er slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Hierdoor kunnen gewrichten minder soepel bewegen. Vaak ontstaat er ook een ontstekingsreactie in deze gewrichten, wat erg pijnlijk kan zijn. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten, maar wordt het vaakst gezien in de ellebogen, knieën en heupen. Deze aandoening wordt vooral gezien bij oudere dieren, maar kan ook bij jonge dieren voorkomen.

Oorzaken en risicofactoren

Er zijn verschillende oorzaken van artrose. Bij oudere dieren wordt, net als bij mensen, het kraakbeen minder elastisch. Door dit verouderingsproces ontstaat er sneller slijtage. Artrose kan ook optreden wanneer een gewricht beschadigd is, bijvoorbeeld na een val of door overbelasting. Dan zijn er ook nog dieren die geboren worden met afwijkende gewrichten, zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie bij de hond. Deze laatste twee oorzaken kunnen er voor zorgen dat artrose ook bij jonge dieren gezien wordt.

Hoe kun je artrose herkennen

Artrose kan zich bij honden het katten op een andere manier uiten. Vaak zijn de verschijnselen duidelijker als de hond of kat de dag ervoor actiever is geweest dan normaal. 

Verschijnselen bij honden:

  • Stramheid na rust (‘opstartkreupelheid’), zoals moeite met uit de mand komen. 
  • Kreupel lopen 
  • Minder ver of minder enthousiast willen wandelen
  • Moeite met springen
  • Minder spelen
  • Likken aan de gewrichten

Verschijnselen bij katten: 

  • Minder springen of spelen
  • Minder of korter naar buiten gaan
  • Slechtere verzorging van de vacht
  • Meer slapen
  • Gedragsverandering, zoals meer miauwen, stress of agressie

Indien er twijfel is of er sprake is van artrose, kan er een röntgenfoto gemaakt worden van het pijnlijke gewricht.

Behandeling en ondersteuning

Artrose is een progressieve aandoening, dat betekent dat de slijtage en de ontsteking in de gewrichten langzaam aan steeds erger zullen worden. Helaas kunnen we artrose niet genezen. We kunnen de gewrichten wel zo goed mogelijk ondersteunen, waardoor de achteruitgang van de gewrichten vertraagd wordt en de hond of kat minder pijn heeft. 

In enkele gevallen kan het nuttig zijn om het gewricht te opereren, bijvoorbeeld na trauma of bij aangeboren afwijkingen van de gewrichten. 
Voor dieren met artrose is er pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie. Naast medicijnen is het geven van een dieetvoeding of voedingssupplementen effectief. Hierin zitten voedingsstoffen die de gewrichten ondersteunen. 

Indien de hond of kat te zwaar is, zal hij/zij moeten afvallen. Minder lichaamsgewicht betekent minder belasting van de gewrichten. Ook de beweging van honden kan het beste aangepast worden. Ongecontroleerde bewegingen zijn niet goed voor de gewrichten. Probeer springen, spelen en wandelen in mul zand te voorkomen. Ga liever vaker korte stukjes wandelen, in plaats van lange einden. Blijven bewegen is wel belangrijk, want dit zorgt er ook voor dat de spieren rondom de gewrichten goed ontwikkeld blijven. Dit geeft steun aan de gewrichten. Tot slot kan fysiotherapie erg zinvol zijn bij artrose.

Kortom, het optimaal ondersteunen van dieren met artrose omvat meerdere aspecten: medicatie, een gezond gewicht, dieetvoeding/voedingssupplement, aangepaste beweging en eventueel fysiotherapie. Hiermee kunnen we zorgen dat dieren met artrose, langer een goede kwaliteit van leven behouden.