Grasaren, een groot probleem

Grasaren, ze duiken overal op! Grasaren vormen een steeds vaker voorkomend probleem. In de poten, in de oren, achter de oogleden, overal komen we ze tegen. Hoe onschuldig die grasaren ook mogen lijken, ze geven ons aardig wat kopzorgen.

Wat zijn grasaren?

Grasaren zijn kleine deeltjes van het hoge gras. Grasaren bevatten de graszaden en een soort weerhaakjes om zich mee vast te hechten. We zien ze met name in de zomermaanden, van juni tot augustus, als de grassen hun zaden loslaten. 

Risico van grasaren

Zeker honden met lang of halflang haar zijn een doelwit voor deze grasaren, maar we zien ze eigenlijk bij alle huisdieren wel problemen geven. De grasaren plakken in de vacht en door de weerhaakjes werken ze zich een weg dieper de vacht in en door de huid heen. Deze weerhaakjes voorkomen ook dat de grasaren weer terug de andere kant opgaan, maar altijd 1 richting op zich de diepte in werken. 

Problemen van grasaren

De meeste problemen zien we tussen de tenen, in de oren en achter de oogleden. Maar ook in de neus, de keel en zelfs in een wang zijn we ze al eens tegenkomen. Eigenlijk alle plekken waar de grasaren mogelijkheden hebben om via de vacht de huid door te dringen, kunnen problemen ontstaan

Grasaren tussen de tenen

Tussen de tenen treden de grasaren vaak van onderen, tussen de voetzooltjes, naar binnen. De hond en soms zelfs een enkele kat, gaat mank lopen en veel aan de poot likken. Uiteindelijk komt de grasaar vaak aan de bovenkant tussen de tenen naar buiten. Een enkele keer zien we echter ook dat de grasaar onderhuids blijft zitten en daar langdurig een ontstekingsreactie geeft. Dit kan in het voetje, maar soms ook hogerop op de poot. We hebben zelfs ooit een grasaar bij een elleboog verwijderd, die via de tenen naar binnen was gekropen. 

Behandeling grasaren in de poot

Vaak weten grasaren ook zichzelf weer een weg naar buiten te werken. Zeker als honden ook veel gaan likken aan de poot, dan wordt de huid wat week en kan de grasaar eruit komen. Het kan helpen de poot te baden in wat lauwwarm water, bv met speciale voetbruistabletten. Geregeld moeten we een teen echter ook openleggen en de grasaar er met een pincet uit halen. Daarna moet de poot goed nagespoeld worden en eventueel een ontstekingsremmer, die ook pijnstillend werkt, worden meegegeven.

Grasaren in het oor

Eens in de zoveel tijd vissen we ook een grasaar uit een oor. Opvallend is hierbij dat de hond of kat vaak acuut last heeft van één oor. Vaak laten ze het oor aan die zijde ook wat hangen en is het oor pijnlijk bij aanraking. Soms zien we de grasaar zo zitten, maar vaak is er een roesje nodig om de grasaar goed in beeld te brengen en ook te verwijderen

Grasaren in het oog

Soms zien we ook grasaren die wegduiken achter het ooglid. Katten en honden hebben naast een boven- en onderooglid ook nog een derde ooglid, wat vanuit de ooghoek naar buiten beweegt. Grasaren hebben een voorkeur om ook daarachter weg te duiken. Dit zien we met name bij katten, die dan ineens één dik en rood oog hebben. Soms zien je nog net een puntje van de grasaar zitten, wat je er vervolgens zo uit kunt manipuleren. In uitzonderlijke gevallen schiet de grasaar echter ook achter het ooglid weg en geeft een ontsteking achter het oog, zonder dat de oorzaak nog is te vinden.