Laparoscopische sterilisatie

Laparoscopische sterilisatie

We adviseren om teven te laten steriliseren omdat het niet-steriliseren gezondheidsrisico’s geeft. Wanneer sterilisatie in een vroeg stadium gebeurt, is er een veel kleinere kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren op latere leeftijd. Daarnaast vermindert ook de kans op het ontwikkelen van suikerziekte en worden eventuele baarmoederproblemen (zoals een baarmoederontsteking) op latere leeftijd voorkomen. De meeste teven worden gesteriliseerd na de eerste loopsheid.

De sterilisatie van (grote) teefjes kan bij ons ook laparoscopisch (via een kijkoperatie).

Voordelen laparoscopische sterilisatie

Bij de sterilisatie worden de eierstokken verwijderd. Om bij de eierstokken te komen moet de buik open gemaakt worden. Bij grote honden is er een vrij grote snede nodig en liggen de eierstokken heel diep waardoor er flink aan getrokken worden om ze goed in beeld te krijgen.

Om die reden steriliseren we grote teven laparoscopisch (via een kijkoperatie). De voordelen van een laparoscopische sterilisatie zijn: minder pijn na de operatie, sneller herstel en een kleinere kans op complicaties.

De operatie

Uw hond wordt onder narcose gebracht, op dezelfde manier als bij een klassieke sterilisatie.

Bij een laparoscopische sterilisatie worden er 3 kleine gaatjes gemaakt: 2 van 5mm en 1 van 11mm. Via het eerste gaatje wordt CO2 gas in de buik gebracht waardoor de buik iets ‘opgeblazen’ wordt. Dit zorgt ervoor dat er goed zicht is en we de organen goed van elkaar kunnen onderscheiden. Door 1 van deze gaatjes gaat de scope (camera) naar binnen, waarmee we in de buik kunnen kijken. We kunnen zo op een beeldscherm zien wat we aan het doen zijn. Door het tweede gaatje gaat een paktang en door het derde gaatje het instrument waarmee de eierstokken los ‘geknipt’ worden, door middel van ultrasone trillingen. Vervolgens worden de eierstokken door een van de gaatjes uit de buik gehaald.

Nazorg

De hechtingen zitten onder de huid en lossen vanzelf op. Doordat de hechtingen onder de huid zitten hebben de meeste teefjes gaan kraag of romper nodig, omdat ze niet de neiging hebben om aan de wondjes te likken.

De honden gaan dezelfde dag nog naar huis, met pijnstillers voor een aantal dagen. Om te zorgen dat de wondjes goed herstellen moeten ze het nog een paar dagen rustig aan doen. De meeste honden voelen zich de dag erna al weer zo goed, dat ze het liefst gelijk alweer aan het rennen en spelen gaan! Maar dat mag dus nog even niet..

Uw hond

Of de sterilisatie van uw teef het beste via de klassieke of via de laparoscopische methode kan, hangt af van het gewicht en de bouw van uw hond. U kunt het beste per mail of telefoon contact met ons opnemen. Dan kijken we samen wat de beste keuze is voor uw hond.