Teken en vlooien

We hebben zowaar een beetje winter gehad. Echte vrieskou, dat was weer even geleden. En schaatsen op natuurijs helemaal. Maar de meeste kou is nu wel uit de lucht, op wat nachtvorst na. Dus tijd om ons op de lente voor te bereiden. Maar niet alleen wij verheugen ons op warmere tijden. Ook teken en vlooien maken zich er klaar voor. Daarom deze maand een opfrisser over deze vervelende beestjes.

Teken

In de winter zien we bijna geen teken, maar zodra de temperatuur weer iets oploopt, ontpoppen alle teken zich en springen ze als duveltjes uit een doosje. Teken worden namelijk weer actief bij een temperatuur boven de 2°C. Bij een milde winter en warm voorjaar, zien we dan ook eerder en meer tekenproblemen.

Cyclus teek

Teken leven van bloed van gewervelde dieren, zoals de hond, kat en de mens. Ook egels, eekhoorns en andere wilde dieren dragen veel teken bij zich en spelen daarmee in de rol de cyclus van de teek. Na het volzuigen met bloed laten de verschillende stadia van de teek weer los en vallen van het dier af, waarna ze zich weer ontwikkelen tot een volgende stadium. Zo ontstaat van vanuit het ei een larf en vervolgens een nimf om uiteindelijk een volwassen teek te worden. Deze volwassen teek gaat weer paren, om duizenden nieuwe eitjes te leggen.

Bestrijden

Teken komen vooral voor in bosrijke gebieden, zoals we gelukkig in Bennekom en omstreken voldoende kennen. Heerlijk voor de hond en kat, maar helaas net zo fijn voor de teken. Het is daarom belangrijk om zowel uzelf als uw huisdier na een boswandeling dagelijks goed te controleren op teken en deze tijdig te verwijderen. Een teek moet minimaal 12-24 uur vastgezogen zitten, voor hij besmettelijke (bloed)ziektes, zoals de ziekte van Lyme kan overbrengen. Door geregeld uw huisdier te controleren, kunt u voorkomend at deze ziektes over kan brengen. Door de dichte vacht van uw huisdier kunnen teken soms over het hoofd gezien worden. Het is daarom heel verstandig om ook een goede tekenbestrijding toe te passen. Hiervoor zijn verschillende middelen verkrijgbaar, variërend van tabletten, pipetten of een band. Vaak zijn deze gecombineerd met middelen tegen vlooien en/of wormen, zodat u met één behandeling uw huisdier weer volledig beschermd heeft. Naast bescherming van uw huisdier, zorgt dit ook voor bescherming van de omgeving en van uzelf. De teken die we terugvinden op onze huisdieren, kunnen namelijk ook ons bijten en daarmee tekenziektes overbrengen. Dubbel belangrijk dus om de teken bij uw huisdier goed te bestrijden!

Vlooien

Naast de teken, zien we ook veel problemen bij onze huisdieren met vlooien. Vlooien zijn tussen de 1-3 mm groot en kunt u dus met het blote oog op uw huisdier zien. Echter bewegen en springen ze heel snel, waardoor je ze makkelijk over het hoofd ziet. Soms vind je dan wel zwarte spikkels terug, de vlooienpoepjes. Als je deze op een wit papiertje met wat water kapot wrijft kleuren ze rood/bruin, een teken dat het echt vlooienpoepjes zijn. De vlooien zuigen namelijk bloed en dit kleurt de ontlasting rood/zwart.

Cyclus van de vlo

Gastheren van de vlo zijn oa de hond en kat. Vlooien leven niet permanent op hun gastheer. 95% van hun leven spenderen ze in de omgeving en slecht 5% op de gastheer. Bij een goede vlooienbestrijding is het daarom verstandig om zowel uw huisdier als de omgeving mee te behandelen. In nederland zien we met name de katten vlo (Ctenocephalides Felis). Een volwassen vrouwtjes legt na de bloedmaaltijd tientallen eitjes in de vacht van de gastheer. Deze eitjes vallen van het dier en worden na 2-4 dagen larven, die zich verstoppen op donkere plekken in de omgeving. Na enkele malen vervellen vormen de larven poppen, die maandenlang kunnen overleven in de omgeving. Uiteindelijk komt uit de pop een volwassen vlo en is de cyclus rond. 1 vrouwelijke kattenvlo kan in haar leven wel 2000 eitjes leggen. Op het moment dat er dus een vlo op een kat of hond gevonden wordt, dan is het zeer aannemelijk dat ook de omgeving van dit dier besmet is met vlooien(eitjes)

Bestrijding

Niet alleen kunnen vlooien veel jeuk en huidklachten geven bij uw huisdier. Geregeld zien wij dieren die allergisch zijn voor vlooien en waarbij één enkele vlooienbeet al een heel scala aan huidproblemen kan uitlokken. Vlooien kunnen gelukkig niet overleven op de mens, maar ze kunnen wel eenmalig bijten en daarmee allemaal kleine rode plekjes op de huid veroorzaken. Zowel voor uw huisdier, als voor de omgeving is het dus belangrijk aan goede vlooienbestrijding te doen. Door uw huisdier maandelijks te behandelen met een pipet, tablet of vlooienband, kunt u zowel uw huisdier als de omgeving behandelen en zelfs besmetting voorkomen. Vlooien kunnen ook lintworm bij zich dragen, welk ze op uw huisdier kunnen overbrengen. Als u eenmaal vlooien gesignaleerd heeft, is het verstandig uw huisdier ook te ontwormen om overdracht van de lintworm te voorkomen.

Advies op maat

Ieder dier en leefomgeving is anders. Gaat uw huisdier veel naar buiten? Komt het veel in contact met andere dieren? Heeft u kleine kinderen of bent u zwanger? Al deze factoren zijn van belang voor een goed advies omtrent behandelen en voorkomen van teken en vlooien. Wij geven dit advies graag op maat, helemaal toegespitst op de situatie van u en uw huisdier. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen, telefonisch op 0318-416500 of aan de balie op de praktijk om uw situatie te bespreken en tot een passend advies te komen.