Hoge bloeddruk bij de kat

Enkele weken terug kwam Zaza bij ons op het spreekuur. Zaza is een poes van ruim 15 jaar oud. Van de ene op de andere dag had Zaza een rood oog. Zij leek er weinig last van te hebben, geen jeuk of pijn en deed verder alles zoals haar baasjes gewend waren. Bij navraag bleek ze de afgelopen maanden al wel wat rustiger, maar dit dacht de eigenaar te kunnen wijten aan haar leeftijd. De eetlust van Zaza was goed en ze was de afgelopen maanden ook niet afgevallen.

Bij klinisch onderzoek bleek het rechteroog volgelopen met bloed, een bloeding van de voorste oogkamer. Daarnaast had Zaza een wat snelle hartslag, met een klein ruisje. Op zoek naar een onderliggende oorzaak voor de bloeding in het oog, is er een bloedonderzoek uitgevoerd. De nierwaardes waren wat hoog-normaal, maar opvallend was met name dat de hartenzymen verhoogd waren. Dit kan een aanwijzing zijn voor een overbelasting van de hartspier.

In overleg met de eigenaar besloten we ook de bloeddruk van Zaza te bepalen. Bij mensen is het ‘witte jassen’ effect bij een bloeddrukmeting een bekend fenomeen. De omgeving, de arts en het feit dat er een onderzoek wordt gedaan, brengt altijd wat spanning met zich mee, waardoor de bloeddruk enigszins hoger is dan hij onder normale omstandigheden zou zijn. Ook bij katten is dit een bekend verschijnsel. Het vervoer in een reismandje, het wachten in de wachtkamer, de dierenarts en zo’n vreemd ding om je poot om de bloeddruk te bepalen, kunnen allemaal redenen zijn waardoor de bloeddrukmeting onbetrouwbaar is. We proberen dit te ondervangen door een patiënt niet onnodig te laten wachten in de wachtkamer, door de meting direct aan het begin van het consult te doen, terwijl de kat nog in het mandje ligt, de telefoon en andere onverwachtse geluiden uit te schakelen en uiteraard het baasje erbij te laten.

We oefenen vaak eerst een paar keer met het opblazen van de ‘cuff’ en proberen dan enkele betrouwbare metingen te doen. In sommige gevallen nemen we de kat op, om gedurende de dag meerdere metingen te doen, om de patiënt zo te laten wennen en de metingen steeds betrouwbaarder te laten worden. Ook met Zaza hebben we eerst even op de arm van het baasje geoefend, hierbij lag zij rustig te spinnen en leek totaal niet onder de indruk van de meting. Voor een betrouwbare meting moet de kat echter liggen, dus dat lukt niet bij het baasje op de arm.

Zaza deed het ontzettend goed! Haar bloeddruk bleek flink verhoogd (gemiddeld 230/155), zelfs met de stressfactor in ogenschouw genomen. Om die reden zijn we gestart met een bloeddrukverlager. Na 2 weken kwam Zaza op controle en bleek haar bloeddruk, dankzij de medicatie al flink gedaald te zijn (gemiddeld 180/130). Ook had de eigenaar het idee dat Zaza weer wat meer energie had, beter kon springen en lekkerder in haar vel zat. Ook haar oog bleek goed te genezen. Waarschijnlijk is door de hoge bloeddruk een klein bloedvaatje in het oog gesprongen, waardoor deze is volgelopen met bloed. Dat bloed zakt langzaam uit in het oog en wordt vervolgens weer helemaal opgenomen door het lichaam. Op de foto is bij Zaza’s rechteroog helemaal onderin nog net een klein vlekje te zien.

Bij mensen wordt een hoge bloeddruk weleens een sluipmoordenaar genoemd. Ongemerkt kruipt de bloeddruk met de jaren steeds een beetje omhoog, waardoor de organen overbelast worden. Bij katten zijn de klachten rondom een hoge bloeddruk over het algemeen nog vager. Meer slapen en donkere plekken opzoeken, beiden vanwege constante hoofdpijn, en erg onrustig zijn, kunnen opvallen. Ten gevolge van hoge bloeddruk kan een kat ook blind worden, een hersenbloeding, hartfalen en nierfalen krijgen. Het is daarom zaak een hoge bloeddruk tijdig op te sporen, te onderzoeken of er een onderliggende oorzaak is en een behandeling in te zetten. Als we een onderliggende oorzaak vinden (zoals nierfalen of een te snel werkende schildklier) behandelen we uiteraard deze. In sommige andere gevallen wordt er geen oorzaak gevonden of is enkel de hoge bloeddruk zelf te behandelen.

De gevolgen van een onbehandelde hoge bloeddruk kunnen groot zijn:
Ogen; de hoge bloeddruk kan leiden tot een netvliesloslating, die gepaard gaat met acute blindheid. Deze schade is vaak onherstelbaar. Ook een bloeding, zoals bij Timo, kan optreden. Deze herstelt met de tijd gelukkig vaak.

Hersenen; een hersenbloeding kan optreden. De kat kan zijn kop scheef houden of een dronkenmansgang hebben. Deze klachten kunnen permanent zijn, maar bij een goede behandeling van de hoge bloeddruk ook (deels) herstellen.

Hart; het hart wordt extra belast door een hoge bloeddruk, waardoor de hartspier verdikt kan raken. Hierdoor kan een ruisje hoorbaar worden en zich uiteindelijk hartfalen ontwikkelen.

Nieren; Nierfalen kan zowel de oorzaak als het gevolg van een hoge bloeddruk zijn. Met het stabiliseren van de bloeddruk, worden ook de nieren minder belast.

Gelukkig was het baasje van Zaza erg alert en bereid haar te laten onderzoeken. We blijven Zaza goed in de gaten houden en haar bloeddruk geregeld controleren. Hopelijk blijft ze daarbij net zo ontspannen, dat maakt ons werk een stuk makkelijker!