Herfst klaar

Na een heerlijke lange zomer, en een prachtige nazomer, heeft de herfst inmiddels toch echt zijn intrede gedaan. Overal om je heen zie je de verandering in seizoenen terug. Warme kleding wordt van zolder gehaald, tuinen worden winterklaar gemaakt en de stamppotten verschijnen weer op het menu. Ook de natuur bereidt zich voor op de koude wintermaanden; de bladeren dwarrelen door de lucht en de eerste nachtvorst kunnen we ook afvinken. Ook de dieren merken het effect van deze veranderingen.

Aanpassing aan de kou

De meeste honden, maar ook veel katten, leven merendeels binnen. Daar gaat in het najaar de verwarming lekker aan, zodat wij het allemaal behaaglijk hebben. Waar dieren van oudsher vroeger een echte wintervacht kregen om zich te weren tegen de kou en invloeden van buitenaf, zien we dat steeds minder worden. Honden verharen het hele jaar door en de echte dikke wintervacht wordt steeds een beetje dunner. Zeker bepaalde rassen kunnen daardoor in de winter echt last hebben van de kou. Dieren zonder ondervacht of met dunne beharing kunnen het daardoor vervelend vinden naar buiten te gaan. De beste remedie hiervoor is goed in beweging te blijven om voldoende warmte te produceren. Er zijn ook dieren die het heerlijk vinden een jasje of dekentje aan te krijgen. Iedereen mag er zijn eigen oordeel over vellen, maar uiteindelijk gaat het erom dat je huisdier ook in de koude maanden lekker buiten kan genieten.

Let ook op met open water en (modder)plassen. Sommige honden zijn niet te houden en duiken hier ook hartje winter in. Zeker kleinere honden kunnen hierdoor snel veel lichaamswarmte verliezen en als ze onvoldoende in beweging blijven, onderkoeld raken. Zoals wij in de zomer altijd waarschuwen voor oververhitting in de auto, zo waarschuwen we richting de winter voor hoe koud het wordt in een stilstaande auto. Zeker aangezien honden in een auto minder bewegingsruimte hebben en daardoor minder mogelijkheden hebben om zichzelf warm te houden.

Honden

De winter brengt ook veel plezier. Een goed sneeuwballengevecht nodigt altijd uit en honden doen daar graag aan mee! Wees hier echter toch voorzichtig mee. Honden krijgen zo vaak meer sneeuw binnen dan je verwacht en kunnen hier maag- en darmklachten van krijgen. Sneeuw zorgt er ook voor dat geursporen moeilijker te volgen zijn. Uw kat die lekker een ommetje maakt, kan ineens moeite hebben de weg terug naar huis te vinden. Zorgt u ervoor dat uw huisdier gechipt en goed geregistreerd is, dat maakt het thuis brengen van uw huisdier een stuk makkelijker. Tot slot kan de sneeuw tussen de teentjes ophopen en daar pijnlijke ijsklompjes creeren. Ook de pekel die gestrooid wordt op de weg kan erg pijnlijke wondjes en irritatie geven. Er is speciale créme beschikbaar om de pootjes mee te verzorgen, of u kunt voorafgaand aan de wandeling de pootjes goed insmeren met vaseline. Sommige heldhaftige honden proberen ook graag het ijs uit. Zij kunnen echter niet inschatten hoe dik de laag ijs is. Een hond die door het ijs zakt kan hier moeilijk zelf uit klauteren en voor ons is het ijs helemaal te dun om ze te hulp te schieten. Zelfs als het ijs het wel houdt, is het erg glad en daarmee een extra belasting voor de gewrichten.

Katten

Echte buitenkatten willen ook in de winter op avontuur. Zorgt u ervoor dat ze wel altijd weer naar binnen kunnen door een kattenluikje. Mogelijk dat ze anders in een warme schuur of onder de motorkap van een auto een warm en droog plekje opzoeken. Daar kunnen ze opgesloten raken, mee vervoerd worden naar een onbekende plek waar ze de weg niet terugvinden of zelfs brandwonden oplopen als ze klem komen te zitten bij de motor. Als echte dierenvriend is het daarom slim altijd even onder de motorkap te kijken of er even op te kloppen, voor u de motor start.

Konijnen

Konijnen kunnen ook in de winter prima in een buitenhok gehouden worden, mits ze dit gewend zijn. Temperatuurschommelingen kunnen ze minder goed tegen, dus het is slim konijnen binnen danwel buiten te houden, maar niet steeds te wisselen. In het najaar krijgen ze een wintervacht waarmee ze de kou goed kunnen trotseren. Een wind- en waterdicht nachthok en voldoende stro ter bescherming is hierbij wel belangrijk. Een speelkameraadje voor uw konijn is altijd fijn, konijnen zijn immers echte gezelschapsdieren, maar geeft in de koude wintermaanden ook nog eens lekker warmte af. Controleer ook geregeld of het drinkwater niet bevriest, zodat uw konijnen altijd kunnen drinken. Bij een drinkfles is het verstandig ook geregeld het drinktuitje te controleren, ook dit kan bevriezen.

Cavia's

Cavia’s houden wat minder van de kou, en zitten zeker in de wintermaanden dan ook graag binnen. Als ze gewend zijn buiten te zitten en er worden goede voorzorgmaatregelen genomen, kunnen ze echter ook buiten gehouden worden. Doe ze dan in het late voorjaar naar buiten, zodat de temperatuur overgang van binnen naar buiten zo klein mogelijk is. Ook cavia’s hebben veel profijt van elkaars lichaamswarmte, dus alleen daarom is het al fijn meerdere cavia’s samen te plaatsen. Qua huisvesting, beschutting en drinkwater geldt verder hetzelfde als voor konijnen.

Hamsters

Sommige dieren houden een winterslaap, die met name door temperatuursdaling en daglichtlengte wordt ingeleid. Dieren gaan in winterslaap om in periodes van kou en weinig voedsel, toch te kunnen overleven. Niet alle soorten hamsters houden een winterslaap, maar bijvoorbeeld de syrische hamster wil nog weleens een poging doen. De hamster gaat hierbij op zijn zij liggen en rolt zich een beetje op. Ook voelt hij koud aan. Een winterslaap wordt soms verward met het overlijden van een dier, maar hierbij worden de dieren ook stijf, wat bij een winterslaap niet het geval is. Een winterslaap bij een hamster kan een week duren. U kunt een winterslaap voorkomen door de hamster in een voldoende warme ruimte te houden (minimaal 15 graden), minimaal 12 uur licht per dag en voldoende voedsel aan te bieden. Gaat uw hamster toch in winterslaap, dan kunt u hem eruit krijgen door hem heel geleidelijk aan op te warmen.

Vogels

Vrij levende vogels trekken in de winter naar het zuiden om een warmer heenkomen te vinden. Voor volièrevogels is dat geen optie, dus moeten wij hun leefomgeving aanpassen aan de kou. Met name vocht en tocht zijn een risico voor vogels. De volière deels afdekken met plastic kan al veel schelen. Om zich warm te houden verbruiken vogels extra energie, dus mag u ze ook gerust wat extra bijvoeden. Hetzelfde geldt voor kippen, die zich prima redden in de wintermaanden, maar wel graag een droog en tochtvrij hok tot hun beschikking hebben. Bij hele ernstige vorst kunnen de kam en lellen van kippen wel bevriezen. Het kan helpen hiervoor een laagje vaseline aan te brengen op deze lichaamsdelen.

Namens team Bosweide Dierenartsen wensen we u een hele fijne herfst!